LesNaar het museum met Vos en Haas – groep 3/4

Wat is verzamelen, doe jij dat ook en wat is een museum? Waarom worden bepaalde spullen verzameld en hoe gaan we met zo’n verzameling om? Dit zijn vragen die jouw leerlingen tegenkomen wanneer ze met de kinderboekfiguren Vos en Haas de Egyptische collectie van het museum ontdekken in de museumles Naar het museum met Vos en Haas. De leerlingen gaan met een museumdocent op zoek naar museumvoorwerpen met een verhaal. Daarbij leren ze spelenderwijs wat de cultuur van de oude Egyptenaren zo bijzonder maakt, dat het nu nog steeds tot de verbeelding spreekt en tentoongesteld wordt in een museum.

De Vos en Haas-museumlessen zijn gemaakt in samenwerking met auteur Sylvia Vanden Heede, die de voorleesverhaaltjes en leesopdrachten voor beginnende lezers schreef in haar kenmerkende heldere en humoristische stijl. De tekeningen zijn van illustrator Thé Tjong-Khing.

LET OP! Deze les kan voorlopig niet online gereserveerd worden, alleen maar telefonisch via
071- 5163163

– Een laagdrempelige kennismaking met de functie van een museum en een Egyptische museumcollectie;
– begrip ontwikkelen voor waarom en hoe Egyptische voorwerpen worden bewaard en welke verhalen ze vertellen;
– samenhang creëren tussen erfgoed- en leesonderwijs.

De museumles sluit aan bij de kerndoelen Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

De les kan alleen telefonisch gereserveerd worden via 071 – 5163 163
– De les wordt aangeboden van maandag tot en met vrijdag.
– Vanwege de coronamaatregelen is een bezoek alleen mogelijk tussen 9.00 en 11.00 uur. Je hebt dan met je klas alle ruimte om de museumles te doen.
– De les duurt 90 minuten.
– We vragen de leerkracht om de klas van te voren al in te delen in 6 groepen.
– Er mogen maximaal 6 begeleiders mee.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht. Licht hen hierover in.
– Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

– Bekijk of gebruik ter voorbereiding van deze les het Egypte-projectweekpakket
– Lees eventueel ter voorbereiding het boek ‘Vos en Haas – Het land van de Nijl’ van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing.

Rijksmuseum van Oudheden rekent voor schooljaar 2020 – 2021 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Dit programma is (tijdelijk) niet meer beschikbaar

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Rijksmuseum van Oudheden

Bijzondere schoolprogramma’s voor het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs brengen de geschiedenis in het RMO tot leven. Deskundige museumdocenten begeleiden de museumlessen / rondleidingen. Hun verhaal wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Alle programma’s zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht bij de belevingswereld van de leerlingen. Aanpassingen zijn altijd bespreekbaar. Rijksmuseum van Oudheden biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact